Το φθινόπωρο μας αποχαιρετά και ο χειμώνας μας κλείνει πονηρά το μάτι ενώ κάνει δειλά δειλά την παρουσία του αισθητή. Καιρός ιδανικός για μια ζεστή κρεμώδη σουπίτσα, πραγματικό βάλσαμο για το στομάχι και όχι μόνο. Η συνταγή μας λοιπόν σήμερα είναι μια υπέροχη σούπα με σέλερι και κάστανα, με ένα μοναδικό άρωμα μπαχαρικών.
Δυο λόγια μόνο για το σέλερι γιατί εκτός από αρωματικό λαχανικό, είναι και πολύ καλό “φάρμακο”. Είναι τονωτικό του στομάχου και χωνευτικό, βοηθάει στη μείωση των επιπέδων του ουρικού οξέος, πολύτιμο για τον διαβήτη, κατά των ρευματισμών καθώς επίσης ευεργετικό και για τη μαστίτιδα. Εκτός όλων αυτών, αποτελεί μια καλή πηγή βιταμίνης C, B1 και Β2, ενώ περιέχει σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο! Δεν είναι και λίγα τα καλά που μας προσφέρει το ταπεινό αυτό λαχανικό, μπορείτε επίσης να το κάνετε χυμό μαζί με καρότο ή μήλο και λίγο χυμό λεμονιού. Εμείς θα το φτιάξουμε σούπα μαζί με κάστανα, ένας πραγματικά υπέροχος συνδυασμός.
Υλικά (4 μερίδες)
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 600γρ. σέλερι
- 100γρ. κάστανα βρασμένα & καθαρισμένα
- 100γρ. κρέμα γάλακτος (μπορείτε να βάλετε και φυτική)
- 1κ.γλ. σπόροι κόλιανδρου κοπανισμένοι
- 1κ.γλ. μοσχοκάρυδο
- 1κ.γλ. πιπερόριζα (τζίντζερ)
- 1κ.γλ. κύμινο
- 1 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών)
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, χρησιμοποιούμε τα κοτσάνια και ελάχιστα φυλλαράκια, γιατί αλλιώς πικρίζει.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε όλα μας τα μπαχαρικά να βγάλουν τα αρώματά τους και ρίχνουμε το νερό ή τον ζωμό.
- Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε το σέλερι και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει (περίπου 20′).
- Ρίχνουμε τα βρασμένα κάστανα και το αφήνουμε για ακόμα 10′ να βράσει.
- Αποσύρουμε από την φωτιά, πολτοποιούμε με το ραβδομπλέντερ πολύ καλά και προσθέτουμε την κρέμα.
- Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε σύμφωνα με τα γούστα μας και την σερβίρουμε ζεστή.
⇒ Μερικά τραγανά κρουτόνς από πάνω της ταιριάζουν πολύ!
Καλή σας επιτυχία!