Όταν επιστρέφουμε από την Ελλάδα, οι αποσκευές μας είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτες με καλούδια όπως πολύτιμο ελαιόλαδο, μέλι για τα παιδιά και πολλά θαλασσινά! Δεν είναι ότι δεν τα βρίσκω και στην Βιέννη αλλά κακά τα ψέματα πρώτον δεν είναι το ίδιο νόστιμα και δεύτερον είναι πιο ακριβά. Αυτή την φορά φέραμε μαζί μας υπέροχα φασόλια Καστοριάς και χταποδάκι ελληνικό. Σκέφτηκα λοιπόν να τα συνδυάσω και το αποτέλεσμα ήταν ένα καταπληκτικό φαγάκι σκέτο γλύκισμα, γεμάτο πρωτεΐνη, σίδηρο, υδατάνθρακες και φυσικά πολύτιμες φυτικές ίνες. Αν δεν έχετε ήδη δοκιμάσει αυτόν το συνδυασμό τρέξτε γρήγορα και βάλτε τα φασολάκια σας στο νερό γιατί πραγματικά αξίζει τον κόπο. Και το καλύτερο είναι ότι την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!
Υλικά (περίπου 8 μερίδες)
- 2 μεσαία χταπόδια (περίπου 1,5 κιλό)
- 2φλ. λευκά ξερά φασόλια (μετρημένα πριν τα βάλουμε στο νερό)
- 1 κόκκινο κρεμμύδι
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- χυμό από 2 πορτοκάλια
- 1κ.σ. κουρκουμά
- 1κ.σ. τζίντζερ
- αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζουμε από το βράδυ τα φασόλια στο νερό.
- Βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν, τα σουρώνουμε και κρατάμε ½ φλυτζάνι από το νερό τους.
- Βάζουμε τα χταπόδια σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και τα αφήνουμε να βγάλουν το νερό τους και να μαλακώσουν.
- Αφού είναι έτοιμα, ρίχνουμε στην γάστρα τα φασόλια, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, το χυμό πορτοκαλιού, τον κουρκουμά, το τζίνζερ, το αλάτι & το πιπέρι, το ελαιόλαδο, το νερό από τα φασόλια που κρατήσαμε και ανακατεύουμε καλά.
- Τέλος προσθέτουμε το χταπόδι είτε κομμένο σε μικρά κομμάτια είτε τα πλοκάμια ολόκληρα και ανακατεύουμε ελαφρά άλλη μια φορά.
- Ψήνουμε στους 180° C στον αέρα μέχρι να μελώσει, περίπου 30′–40′.
Καλή σας επιτυχία & καλή σας όρεξη φίλοι μου!