Το πιο αγαπημένο κέικ, ένα κλασικό κέικ μαρπρέ (βανίλια και κακάο), θα ετοιμάσουμε σήμερα αλλά βέβαια θα είναι χωρίς γλουτένη και νηστίσιμο.
Μια λιχουδιά η οποία μου θυμίζει υπέροχες στιγμές με την μητέρα μου στην κουζίνα να το ετοιμάζει και εγώ δίπλα της να την “βοηθάω” αλλά στην πραγματικότητα να περιμένω να φάω την τελευταία κουταλιά από το μίγμα πριν μπει στην φόρμα για ψήσιμο! Η συνταγή είναι απλή και το αποτέλεσμα νοστιμότατο και δεν θα απογοητεύσει κανέναν.
Υλικά
- 250γρ. μίγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
- 120γρ. καστανή ζάχαρη
- 2κ.γλ. baking powder
- 1κ.γ.λ μαγειρική σόδα
- 1 βανίλια
- 2κ.σ. λιναρόσπορο κοπανιστό
- 5κ.σ. νερό
- 200ml φυτικό γάλα (έβαλα αμυγδάλου)
- 1κ.σ. ξίδι
- 100ml λάδι (έβαλα ηλιέλαιο)
- 2κ.σ. κακάο
- 2κ.σ. φυτικό γάλα
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τον λιναρόσπορο με το νερό και το αφήνουμε για 10′ να πήξει.
- Ρίχνουμε το ξίδι στο γάλα και το αφήνουμε και αυτό για 10′.
- Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε με τον αυγοδάρτη το αλεύρι, το baking, την σόδα, την βανίλια και την ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το γάλα, το λάδι και τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε καλά με μια μαρίζ.
- Λαδώνουμε την φόρμα και ρίχουμε το 2/3 από το μίγμα μας.
- Στο υπόλοιπο μίγμα προσθέτουμε το κακάο με τις 2κ.σ. γάλα και ανακατεύουμε καλά.
- Το ρίχνουμε και αυτό στην φόρμα και με ένα μαχαίρι κάνουμε ελαφρά «κύματα».
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 160°C για 40′ (κάνουμε πάντα το τεστ με την οδοντογλυφίδα).
- Το αφήνουμε να κρυώσει και το πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή σας επιτυχία φίλοι μου!