Ήθελα πολύ καιρό να φτιάξω αυτά τα πιτάκια μιας και γενικά αγαπώ ότι έχει να κάνει με πίτα και γενικά με ζυμάρι. Πραγματικά βγήκαν εξαιρετικά, με μια αφράτη ζύμη και με μια απλή αλλά νόστιμη γέμιση. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, απλά είναι λίγο χρονοβόρα (1 ώρα χρόνος αναμονής να φουσκώσει το ζυμάρι) αλλά θα σας αποζημιώσει, αφού μετά θα έχετε υπέροχα, ζεστά πατατοπιτάκια!
Υλικά
⇒ για την ζύμη
- 150γρ. φυτικό γάλα χλιαρό
- 150γρ. φυτικό γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
- 100γρ. λάδι (έβαλα ηλιέλαιο)
- 7γρ. ξηρή μαγιά
- 400γρ. μίγμα αλεύρων χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις
- 1κ.γλ. αλάτι
⇒ για την γέμιση
- 500γρ. πατάτες
- 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
- ½ χούφτα άνιθο
- 1κ.γλ. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι & μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
- Στον κάδο του μίξερ (χρησιμοποιούμε τον γάντζο) ρίχνουμε το γάλα, το γιαούρτι, το λάδι και αρχίζουμε το ανακάτεμα.
- Σε ένα μπολ έχουμε ανακατέψει το αλεύρι με την μαγιά και το αλάτι και τα προσθέτουμε σταδιακά στα υγρά.
- Στο τέλος έχουμε ένα μαλακό ζυμαράκι, το οποίο το αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε αυτό το διάστημα θα ετοιμάσουμε την γέμιση. Πλένουμε και καθαρίζουμε τις πατάτες μας και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν όπως κάνουμε τον πουρέ.
- Μετά τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ, τις λιώνουμε με το πιρούνι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε.
- Αφού φουσκώσει το ζυμάρι μας, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και ανοίγουμε το ζυμάρι με τον πλάστη.
- Με ένα στρογγυλό κουπάτ ή ένα ποτήρι κόβουμε κύκλους, γεμίζουμε με μια κουταλιά του γλυκού από την γέμιση μας και κλείνουμε καλά με τα δάχτυλα.
- Μεταφέρουμε τα πιτάκια μας σε μια λαμαρίνα με λαδόκολλα, τα αλοίφουμε ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180° C για 20′ (μέχρι να ροδίσουν ελαφρά).
Καλή σας επιτυχία φίλοι μου & καλοφάγωτα!