Η αλήθεια είναι ότι έψαχνα να βρώ τίτλο για να περιγράψω αυτό το υπέροχο γλυκάκι! Στην αρχή σκέφτηκα brownies, αλλά η βάση δεν είναι τόσο αφράτη όσο αυτή των brownies. Η επόμενη σκέψη ήταν τάρτα, αλλά δεν φτιάχνετε σε ταρτιέρα και σερβίρεται σε μικρά κομμάτια.Ισως η περιγραφή
που θα του ταίριαζε πιο πολύ θα ήταν μπάρες με κρέμα λεμονιού, αλλά και πάλι δεν με καλύπτει 100% γιατί την μπάρα την τρως με τα χέρια, ενώ σε αυτό το γλυκάκι το θες το πιρουνάκι. Όπως και να το πω ένα είναι το σίγουρο, είναι απλά υπέροχο. Ειδικά αν σας αρέσουν οι γεύσεις του λεμονιού και της πιπερόριζας (ginger), τότε αυτό το γλυκάκι θα το αγαπήσετε!
Η βάση είναι λίγο πιο αφράτη από αυτή της τάρτας, ενώ η κρέμα θα σας ενθουσιάσει με γεύση λεμονιού και άρωμα φρεοσκοτριμμένης πιπερόριζας. Η διαδικασία δεν είναι δύσκολη και ο χρόνος που απαιτείται είναι περίπου 30′ προετοιμασία και 50′ ψήσιμο.
Υλικά ( 28 – 30 κομμάτια )
⇒ για την βάση
- 280 γρ. αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (έβαλα το Schär mix C για γλυκά)
- ½ κ.γλ. κόμμι ξανθάνης
- 100 γρ. καστανή ζάχαρη
- 50 γρ. άχνη ζάχαρη
- 160 γρ. βούτυρο κρύο κομμένο σε κυβάκια
- 1 αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 κ.σ. κρύο νερό
- 1 κ.γλ. πιπερόριζα σκόνη
- 1 κ.γλ. κανέλα
⇒ για την κρέμα
- 4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 45γρ. αλεύρι χ.γλ. για όλες τις χρήσεις
- χυμό από 3 λεμόνια ( κατά προτίμηση βιολογικά )
- 1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
- 1 κ.γλ. τριμμένη πιπερόριζα
- 3 κ.σ. άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Προθερμένουμε τον φούρνο στους 180° και ξεκινάμε με την βάση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κόμμι, τις ζάχαρες, την πιπερόριζα και την κανέλα.
- Προσθέτουμε σταδιακά το βούτυρο και ανακατεύουμε (αν έχουμε μίξερ με εξάρτημα γάντζο το προτιμάμε γιατί θα γίνει πιο εύκολα και πιο γρήγορα, αλλιώς με τα χέρια), μέχρι να γίνει σαν νωπή άμμος.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολάκι χτυπάμε τα αυγά με το νερό και τα προσθέτουμε. Πρέπει να έχουμε μια μαλακιά ζύμη η οποία θα κολλάει λίγο στα χέρια.
- Στρώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί στο ταψάκι μας ( 22 ∗ 24 ) και στρώνουμε όσο το δυνατόν πιο ομοιόμορφα την ζύμη μας.
- Το βάζουμε στο φούρνο για 20′ και συνεχίζουμε με την κρέμα μας.
- Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με την καστανή ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού, το αλεύρι κοσκινισμένο με την άχνη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού και την πιπερόριζα.
- Μόλις περάσει το εικοσάλεπτο για την βάση, την βγάζουμε από τον φούρνο ρίχνουμε την κρέμα και ψήνουμε για άλλα 30′ στους 160° στον αέρα.
- Μόλις είναι έτοιμο, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως, το κόβουμε σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Διατηρείται στο ψυγείο!
Καλή σας επιτυχία!
Μπορεί επίσης να σας αρέσει: